Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Απρίλιο

1. Κατά το μήνα Απρίλιο ο Εσπερινός και το Μέγα Απόδειπνο αρχίζουν στις 6:00μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:30-9:35π.μ.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η δύναμη της ευλογίας στη θωράκιση του ανθρώπου

Τα μυστικά που κρύβονται στο διάβα της ψυχής προς την Ιθάκη. Με ποιόν τρόπο ο άνθρωπος ευωδιάζει ως τριαντάφυλλο.

Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο χειμώνα συνοδεύεται και από μία σειρά αναγκαίων αλλαγών που αποβλέπουν στην προστασία του ανθρώπου από το κρύο. Οι νοικοκυρές λ.χ. στρώνουν τα χαλιά, κατεβάζουν τα χειμωνιάτικα ρούχα και εν γένει θωρακίζουν το σπίτι και την οικογένεια έναντι της παγωνιάς και του κρύου. Οι νοικοκυραίοι από την άλλη αγοράζουν πετρέλαιο η ξύλα, επισκευάζουν τις σκεπές, φροντίζουν την τροφή για τα ζώα τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη γι’ αυτούς και γι’ αυτά θωράκιση. Στην ουσία λοιπόν ο άνθρωπος φροντίζει να οχυρώσει το σώμα του και το περιβάλλον του, ώστε να αντιμετωπίσει ορθά την νέα φυσική κατάσταση.
Στην προσπάθεια αυτή εξασφάλισης των απαραίτητων εφοδίων μάλιστα χαράσσονται ολόκληρες πολιτικές γραμμές από κυβερνήσεις που έχουν επίκεντρο το θέμα τούτο. Δεν εκλείπουν μάλιστα οι καυγάδες, οι κομματικές αντιπαραθέσεις, οι ιδιοτέλειες κ.ο.κ.
Μεγάλη λοιπόν φροντίδα και αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα αλλά και ότι σχετίζεται μ’ αυτό, είτε αφορά την τροφή του είτε αφορά την ενδυμασία του και εν γένει με όλα αυτά που το τέρπουν και το συντηρούν.
Εάν πραγματικά όμως, φρόντιζε ο άνθρωπος, όπως μου έλεγε κάποιος γέροντας ασκητής από το Παγγαίο Όρος κατά τον ίδιο τρόπο την ψυχή του τότε στ’ αλήθεια ο πλανήτης μας από τσουκνίδα που κατάντησε ένεκα της ανομίας μας θα ευωδίαζε ως τριαντάφυλλο. Αλλά πως άραγε γίνεται η φροντίδα της ψυχής; Πως μπορεί ο άνθρωπος να φροντίζει και να θωρακίζει κάτι που δεν βλέπει, θα ρωτούσε εύλογα κάποιος.
Μα και το οξυγόνο δεν το βλέπουμε και τα δισεκατομμύρια ραδιοκύματα δεν τα βλέπουμε, αλλά χωρίς οξυγόνο δεν ζει ο άνθρωπος ούτε λίγα λεπτά ενώ από τα δεύτερα λ.χ. ακούμε το ραδιόφωνο η επικοινωνούμε στο τηλέφωνο κ.ο.κ. Η ύπαρξη τους διαπιστώνεται μέσα από τα αποτελέσματα. Έτσι, είναι και η ανθρώπινη ψυχή κατανοείται και διαπιστώνεται μέσα από τα αποτελέσματά της και λειτουργεί ορθά, όταν πορεύεται στο νόμο του Θεού.
Εκ της σχέσεως της μάλιστα με το νόμο του Υψίστου δηλαδή την Αγία Τριάδα καθορίζεται και η όλη πορεία της στο νυν του κόσμου τούτου και στο αεί της αιωνιότητας. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που τρέφουν την ψυχή και την καθιστούν υγιή ενώπιον του Θεού; Όπως το νερό είναι βασικό στοιχείο για το ανθρώπινο σώμα κατ’ αναλογία και η αγάπη είναι το βασικό συστατικό της ανθρώπινης ψυχής. Με τη διαφορά ότι το νερό διοχετεύεται στον άνθρωπο μαζί με την τροφή και εξασφαλίζει την κίνηση στο φθαρτό σώμα του και τη ζωή, ενώ η αγάπη πηγάζει από τον άνθρωπο και προσφέρεται προς τον πλησίον για να πολλαπλασιασθεί κατά ένα θαυμαστό τρόπο ανεξαρτήτως αν γίνει αποδεκτή από τον πλησίον και να επιστρέψει και πάλι στον τόπο από όπου προήλθε, αγέραστη, μία και το υλικό της είναι αθάνατο. Η αγάπη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα, όπως νομίζουν οι περισσότεροι αλλά είναι η τροφή που κινεί τον μηχανισμό εκείνο του ανθρώπου προς την αναζήτηση του απολεσθέντος θησαυρού, που στην Εκκλησία μας ονομάζεται Παράδεισος.
Όπως στο νερό συναντάμε διάφορες ποιότητες που καθορίζονται από τα ιχνοστοιχεία, την καθαρότητα, τη διαύγεια και άλλα συναφή έτσι και στην αγάπη συναντάμε ανάλογες καταστάσεις. Η καθαρότητα της αγάπης εξαρτάται από ανάλογα ιχνοστοιχεία της πηγής από την οποία προέρχεται. Ως τέτοια νοούνται η ταπείνωση, η ανιδιοτέλεια, η θυσία, η υπομονή, η υπακοή κ.α. Οι αρετές αυτές προσδίδουν την καθαρότητα στην αγάπη, η οποία απλώνεται ως ευλογία και δροσίζει όπως το νερό τα δέντρα, ευωδιάζει όπως το τριαντάφυλλο, θωρακίζει, αναζωογονεί και γιατρεύει... πληγές ως τον καλό Σαμαρείτη της Παραβολής. Η αγάπη είναι πηγή ίασης γιατί είναι η ουσία της τριαδικής ενότητας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Εκ της αγάπης του Θεού προήλθε άλλωστε η δημιουργία του κόσμου και ο άνθρωπος.
Όπως προσφάτως έλεγε ένας ασκητής ιερέας από τα Άγραφα Όρη ο τριαδικός Θεός κατά μυστηριώδη τρόπο είναι υποχρεωμένος να επιστρέφει την αγάπη ως ευλογία πλέον δεκαπλάσια στον παρέχοντα αυτήν. Και αυτό φυσικά λειτουργεί ως φίλτρο καθαρότητας στην ανθρώπινη ψυχή. Την καθιστά πιο διαυγή, την εμπλουτίζει με τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία (βλ. αρετές) της προσδίδει τη θωράκιση εκείνη, ώστε να γίνει αλώβητη στα χτυπήματα του εχθρού.
«Ευλογείτε» λένε αντί καλημέρας στο Άγιο Όρος. «Ο Κύριος» είναι η απάντηση. Οι πατέρες κατανόησαν την σπουδαιότητα της ευλογίας και την κατέστησαν βασικό μοχλό της καθημερινότητας στο Περιβόλι της Παναγίας μας και όχι μόνο. Είναι μεγάλο πράγμα να ξεκινάς την ημέρα σου με το να ευλογείς πρωτίστως τους εχθρούς, τους φίλους, τους συγγενείς, τους γείτονες, τους συμπολίτες, το λαό, το Έθνος με ειλικρίνεια, ταπείνωση και αγάπη. Γιατί η ανταμοιβή στην πράξη σου αυτή εισπράττεται δεκαπλασίως και αποτελεί την θωράκιση της ψυχής στο διάβα της προς την αιωνιότητα. Την απεγκλωβίζει από τα ζιζάνια και τις δηλητηριώδεις εκείνες ουσίες που την μετατρέπουν σε λιμνάζουσα πηγή. Και στις λιμνάζουσες πηγές η μόλυνση είναι εμφανής λένε οι επιστήμονες.
Καλοί μου άνθρωποι, ιερείς και λαϊκοί κάντε αυτό το πείραμα και πριν ξεκινήσετε από το σπίτι για την εργασία σας στείλτε ευλογίες, στείλτε αγάπη προς όλον τον κόσμο. Τότε θα διαπιστώσετε πως θα «ευωδιάζετε» σαν το τριαντάφυλλο. Τότε θα δείτε τις μεγάλες αλλαγές που παρέχει ο Θεός σ’ αυτούς που θωρακίζουν τις ψυχές τους με την ευλογία που παρέχουν προς τον πλησίον τους. Τότε οι καρποί των κόπων σας θα αυξηθούν και θα συνειδητοποιήσετε τι σημαίνει να είσαι οικείος του ουρανού και να συμμετέχεις με συντρόφους αγίους και αγγέλους ως διψασμένη δορκάς στην αδιάλειπτη λειτουργία του τριαδικού και μόνου αληθινού Θεού, του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Να είστε όλοι ευλογημένοι. Αμήν.

Ένας δούλος Κυρίου


Συντάκτης: Ένας Δούλος Κυρίου
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008
Αναδημοσίευση από: Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα και τον κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: