Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Απρίλιο

1. Κατά το μήνα Απρίλιο ο Εσπερινός και το Μέγα Απόδειπνο αρχίζουν στις 6:00μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:30-9:35π.μ.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Προς μια ευσεβή ψυχή για τη σημαντικότερη άσκηση


Εσυ καταλαβες την πιστη ως ασκηση και ορθα το καταλαβες . Οι ασκησεις σου εως τωρα αναφερονταν στη νηστεια, την προσευχη και την ελεημοσυνη. Και τουτο είναι ορθο, και τα τρια είναι μεγιστης σημασιας. Η νηστεια, η προσευχη και η ελεημοσυνη είναι η πρακτικη εκφραση της πιστης , της ελπιδας και της αγαπης. Μεσω ολων αυτων και μεσω της εφαρμογης των εντολων του Χριστου δειχνεις πως παραδιδεσαι στην βουληση του Θεου. Η ολοκληρωτικη μας παραδοση στην βουληση του Θεου αποτελει την πεπτουσια ολων των πραξεων μας και των κοπων για την πιστη αλλα και ολων των σκεψεων και αισθηματων των ενεργειων μας, και με μια λεξη ολοκληρης της ζωη μας.

Ότι καταβέβηκα εκ του ουρανου ουχ ινα ποιω το θελημα το εμον αλλα το θελημα του πεμψαντος με >> , ειπε ο Χριστος ( Ιωαν. 6,38). Και λιγο πριν τα παθη Του, μεσα σε ματωμενο ιδρωτα, απευθύνεται στο Πατερς λεγοντας: πλην μη το θελημα μου, αλλα το σον γινεσθω ( Λουκ. 22,42). Υπαρχουν πολλοι βαπτισμενοι ανθρωποι, που προσπαθουν να εκπληρωσουν τον νομο οτυ Θεου, όμως παρολα αυτά δεν είναι εντελως πραδομενοι στην θεληση του Θεου. Όταν ερχονται παθη και δυσκολιες εκεινοι γκρινιαζουν στον Δημιουργο τους . Ετσι φανερωνουν , πως δεν εχουν παραδοθει στον Θεον τους , και ότι ολη η πιστη τους είναι ρηχη και όλα τα εργα της πιστης υπολογισμενα με τον ανθρωπινο υπολογισμο . Γι’ αυτό εσυ να γνωριζεις ότι η ασκηση στον να παραδιδεσαι στη βουληση του Θεου είναι το πιο σημαντκο . πιο πολύ απ’ ολες τις ασκησεις στην πιστη. 

Στην αρχη κάθε καινουργιας μερας πες: ας γινει το θελημα Σου, Πατερα! Και παλι το ιδιο όταν ερχεται μια καινουργια νυκτα : ας γινει το θελημα Σου, Πατερα ! Ξεκινωντας για την δουλεια και γυριζοντας από την δουλεια, παλι το ιδιο : ας γινει το θελημα Σου, Πατερα ! Και όταν εισαι υγιεις και όταν πεφτεις στην κλινη, και όταν λαμβανεις και όταν χανεις , παλι : ας γινει το θελημα Σου, Πατερα ! Τελικα όταν φτασει η αναποφευκτη ωρα , και συναντησεις προσωπο με προσωπο τον αγγελο του θανατου , πες με θαρρος : ας γινει το θελημα Σου , Πατερα μου και Θεε μου !

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ
ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΠΙΣΤΗ ….
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Β’

Δεν υπάρχουν σχόλια: