Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Μάιο

1. Πασχαλινό Σαρανταλείτουργο 6 Μαϊου –12 Ιουνίου στην Εκκλησία της Παναγίας
Καθημερινά Εσπερινός 6:30μ.μ.- Θ. Λειτουργία 6:30π.μ.- 8:30π.μ., όταν δεν υπάρχουν εορτάζοντες η Θ. Λειτουργία θα τελείται 5:45π.μ.- 7:15π.μ. – Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στο παγκάρι για να σημειώσουν τα ονόματα των δικών τους υπερ υγείας και υπέρ αναπαύσεως τα οποία θα μνημονεύουντε καθημερινά.

2. Κατά το μήνα Απρίλιο ο Εσπερινός και το Μέγα Απόδειπνο αρχίζουν στις 6:30μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:30-9:30π.μ.και τις καθημερινές 6:30-8:30π.μ.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Λόγος Αββά Ισαάκ του Σύρου, «Οι Εντολές του Κυρίου»

Όλες τις εντολές του Θεού πρέπει να τις εφαρμόζει ο χριστιανός, και να μην κάνει διάκριση σε μικρές και σε μεγάλες. Γιατί όλες μας τις έδωσε ο Χριστός για τη σωτηρία μας. Αν μερικές ήσαν περιττές, δεν θα μας τις έδινε καθόλου. Για να μας τις δώσει, σημαίνει ότι πρέπει να τις εφαρμόζουμε όλες, χωρίς εξαίρεση. Και να μην λέμε: «αυτή ή εκείνη δεν είναι και τόσο σπουδαία». Λένε μερικοί π.χ. «ένα ψεματάκι δεν είναι μεγάλη αμαρτία». Όχι, είναι αμαρτία όπως και οι άλλες, γιατί ο Χριστός είπε ότι Αυτός είναι η Αλήθεια, επομένως απαγορεύεται σ’ αυτούς που θέλουν να Του μοιάσουν κάθε ψέμα μικρό ή μεγάλο. Ο σκοπός για τον οποίον ήρθε ο Χριστός στον κόσμο είναι να μας σώσει, αφού πρώτα καθαρίσει την ψυχή μας από κάθε αμαρτία και να βγάλει από μέσα μας την κακία που κατατρώει την ψυχή και της αφαιρεί την ουράνια ομορφιά. Με τις εντολές του ο Θεός θέλει να επαναφέρει την ψυχή μας στην αρχαία κατάσταση της, τότε που ήταν αγνή και καθαρή, όπως βγήκε από τα χέρια Του κατά την ώρα της δημιουργίας.

Όποιος προσπαθεί να εφαρμόσει στη ζωή του τις εντολές του Χριστού, αυτός πραγματικά τον αγαπά, όπως είπε ο ίδιος: «ὁ ἒχων τας ἐντολάς μου και τηρών αὐτάς, ἐκείνος ἐστιν ὁ ἀγαπών με» και θα τον δοξάσω μια μέρα, στη Δεύτερη Παρουσία μου. Τις εντολές του Θεού πρέπει να τις εφαρμόζουμε όχι για τον φόβο της κολάσεως ούτε περιμένοντας κάποια αμοιβή, αλλά μόνο από αγάπη προς τον ίδιο τον Θεό. Αν εφαρμόζουμε στη ζωή μας τις εντολές του Κυρίου, θα βλέπουν οι άνθρωποι τα καλά μας έργα και θα δοξάζεται ο Επουράνιος Πατέρας μας. Οι εντολές του Θεού δεν είναι βαριές γι’ αυτούς που αγαπούν τον Θεό, όπως βεβαίωσε ο ίδιος ο Κύριος λέγοντας: «ὁ γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ἐλαφρόν ἐστιν».

Αυτός που καταργεί και την παραμικρήν εντολή του Χριστού, θα ονομαστεί ελάχιστος στην Βασιλεία των Ουρανών. Οι εντολές του Θεού είναι γιατρικά που δόθηκαν απ’ Αυτόν για να θεραπεύσουμε τα πάθη της ψυχής μας. Και όταν χρησιμοποιούμε τα φάρμακα των εντολών του Κυρίου αποκτούμε πάλι την ψυχική μας κάθαρση. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος που βάδισαν όλοι οι άγιοι. Επομένως ας μη ζητάμε άλλο τρόπο για να προσεγγίσουμε τον Θεό, παρά αυτόν μόνο που μας παρέδωσε ο ίδιος με τις θείες και άγιες εντολές Του. Η «δωρεάν χάρις» δίνεται στους αγωνιστές του νόμιμου δρόμου της αρετής, σ’ αυτούς δηλαδή που κουράζονται και αγωνίζονται να εφαρμόζουν με υπομονή και επιμονή τις εντολές του Κυρίου. Η καθαρότητα της ψυχής και το πλησίασμα του Θεού θέλουν δουλειά πνευματική. Στον πλούσιο εκείνο που ρώτησε πώς θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή, ο Κύριος απάντησε: «Τήρησον τας εντολάς».

Ας μισήσουμε λοιπόν την αμαρτία και ας προσπαθούμε σ’ ολόκληρη την ζωή μας να εφαρμόζουμε τις εντολές του Κυρίου, γιατί αυτό είναι το ψυχικό μας συμφέρον και το «κλειδί» της Βασιλείας των Ουρανών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: