Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Ιούνιο

1. Φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μας
Αρ. Λογαριασμού: 357034157613, ΙΒΑΝ: CY38 0020 0195 0000 3570 3415 7613 SWIFT/BIC: BCYPCY2N - ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Αριθμός τηλεφώνου για υπηρεσία QuickPay: 99999122
Όλες οι εισφορές διατίθενται για την αγορά και διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού και ειδών καθαριότητας για άπορες οικογένειες καθώς και για την στήριξη αρρώστων αδελφών μας.

2. Αγιογραφίες Εξωκλησίου Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και Ιωσήφ του μνήστος
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

3. Κατά το μήνα Ιούνιο ο Εσπερινός αρχίζει στις 7:00μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:00-9:30π.μ. και τις καθημερινές 6:30π.μ.-8:30π.μ.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ιερές ακολουθίες Πεντηκοστής - Αγίου Πνεύματος

Σύμφωνα με τις τυπικές διατάξεις της Εκκλησίας μας, αύριο Κυριακή της Πεντηκοστής, μετά τη Θεία Λειτουργία που θα τελιώσει στις 9:00π.μ, τελείται ο Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος, του "Γονατιστού'' όπως επεκράτησε να λέγεται στη Κύπρο.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος από τις 6:30-8:30π.μ θα τελεστεί η πρώτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον πρόσφατως εγκαινιασθέν ιερό παρεκκλήσιο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΓΟΝΥΚΛΙΣΙΑ
(Απόσπασμα από Εγκύκλιο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου)
Τι λένε οι ιεροί Κανόνες περί Γονυκλισίας, μικρής και μεγάλης: Πριν προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα είναι χρήσιμο να δούμε τι εννοούν οι Ι. Κανόνες με την λέξη γονυκλισία. Η γονυκλισία κατ’ αρχήν είναι αρχαία ευλαβής συνήθεια, με την οποίαν οι προσευχόμενοι άνθρωποι εκδήλωναν την πίστη των. Η γονυκλισία διακρίνεται σε δύο είδη.
Πρώτον όταν ο προσευχόμενος άνθρωπος κάμπτει τα γόνατά του και κρατεί όρθιο και προς τα εμπρός το σώμα του. Συνήθως η στάση αυτή συνοδεύεται και από ταυτόχρονο σταυροκόπημα. Τη στάση αυτή τηρούμε κατά τον Εσπερινό της γονυκλισίας δηλ. της Πεντηκοστής. (Πρβλ. και τον υπαινιγμό της πρώτης ευχής του Εσπερινού της γονυκλισίας “δεήσεις προσφέρειν εν αυχένος και γονάτων κλίσεσιν”).
Δεύτερον, όταν ο πιστός, με τα γόνατά του στηρίζεται στο έδαφος, ακουμπά τα χέρια του σ’ αυτό και το μέτωπο του κατά γης η όταν ενώ είναι όρθιος, γονατίζει με τα δύο γόνατα και σκύβει μέχρις ότου το μέτωπό του ακουμπήσει το δάπεδο και πάλιν αμέσως ανίσταται. Τούτο επαναλαμβάνεται πλειστάκις.

Μπορείτε να βρείτε το κείμενο εδώ: Εκκλησία της Ελλάδος

Ευχόμαστε σε όλους Καλό τριήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: