Κάτω από τα πολύβουα μπαρ στα στενά δρομάκια της Αγίας Νάπας, το αθόρυβο έργο που επιτελείται στην εκκλησία της Παναγίας, έχει κατορθώσει εδώ και καιρό να ξεπεράσει τα όρια της Κύπρου και να διαδίδεται από στόμα σε στόμα. Η εκκλησία, αποτελεί το πνευματικό αποκούμπι πολλών ανθρώπων από ολόκληρη την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, λόγω της παρουσίας του πνευματικού Βασίλειου Νικολάου.
Στον ναό, που είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στις ανάγκες της περιοχής και παραμένει ανοικτός μέχρι τα ξημερώματα, συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες άτομα, ενώ τα τηλέφωνα δεν σταματούν να κτυπούν, από άτομα που ζητούν να γίνουν παρακλήσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο πατέρας Βασίλειος μαζί με άλλους τέσσερις ιερείς, έχουν αναπτύξει παράλληλα ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο, που στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές συνανθρώπων μας.
Ήταν 12 το μεσημέρι, όταν βρεθήκαμε στην αυλή της επιβλητικής εκκλησίας. Στον χώρο είχε μαζευτεί μια ομάδα Αφρικανών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άστεγοι. Σε κάποια στιγμή η πόρτα άνοιξε και οι πέντε ιερείς μαζί με την κ. Λουκία, μία από τις πολλές εθελόντριες, τους πρόσφεραν φαγητό. Αυτό κάνουν κάθε μέρα, προσφέροντας αδιακρίτως σε όσους έχουν ανάγκη.
«Είναι αρχή μας ότι όποιος έρθει και ζητήσει φαγητό ή ρούχα ή οτιδήποτε μπορούμε να του προσφέρουμε, να το κάνουμε χωρίς να κοιτάζουμε να δούμε ποιος είναι, εάν είναι Χριστιανός, εάν είναι Καθολικός, εάν είναι πλούσιος ή φτωχός. Η εκκλησία είναι ανοικτή για όλους, με πολλή αγάπη. Το ίδιο κάνουμε και στην κλινική που έχουμε στη Μαδαγασκάρη, που δεν κοιτάζει ποιος είναι ο ασθενής, εάν είναι πιστός ή άπιστος. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε δίπλα μας τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειο, ο οποίος είναι φιλάνθρωπος, προοδευτικός και βλέπει μπροστά», λέει στον «Φ» ο πατέρας Βασίλειος Νικολάου.
Πλαισιωμένος από τους υπόλοιπους ιερείς του ναού, πατέρα Χαράλαμπο Ζάρτιλα, πατέρα Ανδρέα Χρίστου, πατέρα Ηλία Κακουσιά και τον πατέρα Λάμπρο Βαρδάκη, ο «πνευματικός φάρος όλων», όπως τον χαρακτηρίζουν, αναφέρεται στο έργο της εκκλησίας.
Ο πατέρας Χαράλαμπος Ζάρτιλας, ο οποίος ήταν μάγειρας πριν γίνει ιερέας, αναφέρει πως η εκκλησία αγοράζει πολλά από τα προϊόντα που προσφέρει, ωστόσο πολλά άλλα προσφέρονται από παραγωγούς της περιοχής και κόσμο. «Κάθε μέρα είναι διαφορετικό το φαγητό, εάν είναι νηστεία είναι νηστίσιμο το μενού. Κάποιες μέρες κάνουμε διανομή και σε κάποιες οικογένειες. Το 99% των ανθρώπων εδώ στην εκκλησία είναι εθελοντές, έρχονται από διάφορα μέρη και βοηθούν».
«Το πιο μεγάλο θαύμα»
Το έργο διακονίας στην εκκλησία επιτελείται εδώ και 22 χρόνια. Χρόνο με το χρόνο, ωστόσο, η φήμη της γιγαντώνεται, λόγω του πατρός Βασίλειου, που στηρίζει πάρα πολλές οικογένειες. «Η εκκλησία δεν είναι η ίδια όταν δεν είναι εδώ», λέει ο πατέρας Ηλίας Κακουσιάς, προσθέτοντας πως κάποιοι μπορεί να μείνουν μέχρι τις 4 τα χαράματα για να εξομολογηθούν. «Υπάρχουν πολλά είδη φιλανθρωπίας. Δεν είναι μόνο η υλική βοήθεια, είναι και η πνευματική. Ο περισσότερος κόσμος που έρχεται εδώ, έρχεται για να βρει το δρόμο του. Έρχεται κόσμος που θα έδινε και το σπίτι και το φαΐ του για να σώσει το γάμο του ή για να τον αποδεχτούν ξανά τα παιδιά του. Όταν γίνει αυτό, είναι μεγάλο θαύμα».
«Είχε μια εβδομάδα να φάει»
Οι ιστορίες φτώχειας και ανέχειας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά, είναι πολλές. «Έχει ανθρώπους που έρχονται και δεν έχουν να φάνε. Είχε έρθει μια φορά ένα παιδί που ήταν μια εβδομάδα νηστικός. Του είπα «γιατί δεν ήρθες προηγουμένως» και είπε ότι ντρεπόταν. Μετά επειδή ήταν χειμώνας και δεν είχε δουλειά, ερχόταν εδώ και μαγείρευε. Τώρα βρήκε δουλειά», λέει ο πατέρας Βασίλειος.
Η εκκλησία στηρίζει επίσης άπορους μαθητές και φοιτητές και ορφανά παιδιά από ολόκληρη την Κύπρο, ενώ χρηματοδοτεί και το Ορθόδοξο Κέντρο Υγείας Ευαγγελισμός, στο Τουλεάρ της Μαδαγασκάρης, μέσω της Ιεραποστολικής ΜΚΟ, Ιnternational Humamitarian Aid (IHA).
«Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία εδώ και πολλά χρόνια να έχουμε εκεί έναν ιεραπόστολο, τον Αρχιμανδρίτη Αναστάσιο Πογιατζή, ο οποίος είναι γιατρός και θεολόγος και έχει δώσει τον εαυτό στον άνθρωπο, Χριστιανούς και μη. Η κλινική βοηθά 1.500-2.000 άτομα το μήνα και τώρα θα κάνουμε δύο νέα παραρτήματα, επειδή κάποιοι περπατούσαν πολλές ώρες για να φτάσουν στην κλινική. Όλα τα φάρμακα δίδονται δωρεάν».
Δεκάδες εθελοντές, που ευεργετήθηκαν από την εκκλησία, θέλοντας να επιστρέψουν πίσω αυτό που τους προσφέρθηκε, εργάζονται προκειμένου να ετοιμαστούν κοντέινερ με φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα που αποστέλλονται στη Μαδαγασκάρη, καθώς και στις συχνές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα.
«Χρειαζόμαστε περίπου 3.000 ευρώ κάθε μήνα για να αγοράσουμε τρόφιμα για εδώ και πάνω από 4.000 ευρώ το μήνα για την Ιεραποστολή, εκτός από αυτά που μας φέρνει ο κόσμος, που είναι άλλα τόσα. Είμαστε μια ενορία που δεν έχει περιουσία, τα έσοδά μας είναι από αυτά που θα ρίξει ο κόσμος στο παγκάρι και τις εισφορές. Η ενορία μας δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε, χωρίς τις εισφορές του κόσμου, που δεν προέρχονται μόνο από την Κύπρο. Πάντα υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι. Εκεί που υπολογίζουμε ότι δεν έχουμε τίποτε, εκεί τα έχουμε όλα», λέει ο πατέρας Βασίλειος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου