Στις 4ης Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Πελαγίας, του οσίου Ιλαρίου του θαυματουργού και του οσίου Αθανασίου Κορίνθου.
Η μάρτυρας Πελαγία κατοικούσε στη Ρώμη, αλλά η καταγωγή της ήταν από την Ταρσό της Κιλικίας, η οποία είδε σε όραμα άγγελο να την καλεί να βαπτισθεί. Την επόμενη ημέρα η Πελαγία βρήκε αιτιολογικό προς την τροφό της και επισκέφθηκε τον Επίσκοπο Ρώμης και ζήτησε να γνωρίσει την Χριστιανική διδασκαλία και να βαπτισθεί στο όνομα της αγίας Τριάδας διηγούμενη το όραμα.
Μετά το βάπτισμα την περιέλουσε μεγάλη χαρά και θεϊκή ειρήνη. Βοήθησε στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της επισκοπής Ρώμης. Όταν έμαθε όλα τα συμβάντα η τροφός της αντί να χαρεί, εξεμάνη με αποτέλεσμα να την διώξει. Αποφάσισε η αγία να πάει στη μητέρα της νομιζόμενη ότι εκείνη θα την καταλάβει. Όμως κι εκείνη μόλις έμαθε για την είσοδό της στην Εκκλησία και την απόρριψη της ειδωλολατρίας αναστατώθηκε και με δάκρυα την καλούσε να επιστρέψει στην πατρώα πίστη των ειδώλων.
Η αγία Πελαγία λυπήθηκε για την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά παρέμεινε σταθερή μαθήτρια του αναστημένου Ιησού. Όταν τα έμαθε και ο γιός του Διοκλητιανού, ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της Πελαγίας λυπήθηκε μέχρι θανάτου.
Δεν άργησε να μάθει τα νέα ο αυτοκράτορας και το λόγο του θανάτου του γιού του. Τότε κάλεσε την Πελαγία και ζήτησε εξηγήσεις. Τότε αποφάσισε και τη δική της θανάτωση. Αμέσως, διέταξε και την έβαλαν σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι όπου παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο Ιησού Χριστό.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος γ’.
Θείας πίστεως.Θείας πίστεως, τῇ ἐπιγνώσει, ζόφον ἔλιπες, τῆς ἀγνωσίας, Πελαγία Χριστοῦ, καλλιπάρθενε· οὗ τὴν ἀείζωον δρόσον πλουτήσασα, διὰ πυρὸς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
Αναδημοσίευση από: Εκκλησία της Κύπρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου