«Για να πάει κανείς στον γλυκό Παράδεισο, πρέπει να φάει πολλά πικρά εδώ, να έχει το διαβατήριο των δοκιμασιών στο χέρι». - Όσιος Παΐσιος
Οι δοκιμασίες στη ζωή μας είναι προς όφελος της ψυχής μας. Η αναπηρία είναι πρόκληση για την κοινωνία και τη Χριστιανική μας πίστη. Έτσι και ο Γέροντας Παίσιος μίλησε για τον ουράνιο μισθό που αποκτά ένα άτομο με αναπηρία. Συγκεκριμένα αναφέρει:
- Όταν έχουμε κάποια αναπηρία, αν κάνουμε υπομονή και δεν γκρινιάζουμε, τότε έχουμε μεγαλύτερο μισθό.
- Ίσως σ’ αυτά (τα άτομα) να δώσει ο δίκαιος Θεός και κάτι παραπάνω γιατί εδώ έζησαν στερημένα.
- Πάντως αυτοί που δεν είναι καλά στο μυαλό, είναι καλύτερα από πολλούς άλλους. Έχουν το ακαταλόγιστο και χωρίς εξετάσεις περνούν στην άλλη ζωή.
Στην Αγία Γραφή γίνεται αναφορά σε περιστατικά που ο ίδιος ο Χριστός κάνει θαύματα σε άτομα με αναπηρίες, ψυχικές διαταραχές, κινητικές δυσκολίες, σχιζοφρένειες κ.α. Η καλύτερη απόδειξη για την αντιμετώπιση αυτών των ατόμων είναι η στάση του Ιησού Χριστού, ο οποίος θέλει να μας μεταφέρει ένα μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας αυτούς. Η Εκκλησία με τη σειρά της, με το αμείωτο ενδιαφέρον της για τα άτομα αυτά, προσπαθεί να κάνει ομαλότερη την κοινωνική τους ένταξη. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Είναι σημαντικό οι γονείς να αποδεχτούν την ιδιαιτερότητα των παιδιών τους και το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον να τους στηρίξει. Τα άτομα αυτά μπορούν να μας διδάξουν με τον τρόπο αντιμετώπισης της ιδιαιτερότητας τους και τελικά να συμβάλουν στη πνευματική μας ωφέλεια.
Είναι γεγονός ότι στα πλαίσια της καθημερινής ζωής είναι αναγκαία η συνύπαρξη και η αλληλεπίδραση «φυσιολογικών» και «μη φυσιολογικών» ατόμων. Η κοινωνία έχει εντάξει τα άτομα σε αυτές τις κατηγορίες λόγω της διαφοράς τους σε ορισμένα χαρακτηριστικά. Ο αποκλεισμός και ο στιγματισμός τους είναι ευρέως διαδεδομένος και συνοδεύεται από προκαταλήψεις που έχουν τις ρίζες τους από πολύ παλιά, κάποιες από τις οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι υπόθεση όλων των μελών της κοινωνίας μας. Η στάση και τα έργα μας συμβάλλουν σημαντικά στη κοινωνική ένταξη των ατόμων αυτών. Έχουν δικαίωμα στη παροχή ίσων ευκαιριών. Ωστόσο τα βήματα για τη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση του θέματος πρέπει να είναι τα ορθά και τα ενδεικνυόμενα σε κάθε περίπτωση.
ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΣΟΚΚΑ
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1 σχόλιο:
Δεν είναι καθόλου εύκολο να νιώσουμε το πόνο που νιώθουν άτομα με αναπηρίες! Καταλυκτικό, η πράξη απέχει πολύ απο την θεωρία
Δημοσίευση σχολίου