Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Ιούνιο

1. Κατά το μήνα Ιούνιο ο Εσπερινός και το Μέγα Απόδειπνο αρχίζουν στις 7:00μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:00-9:30π.μ.και τις καθημερινές 6:30-8:30π.μ.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως η εκκλησία ανακαλεί στη μνήμη της τον πόνο, τη σταύρωση και το θάνατο του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό. Η προβολή του σταυρού στη μέση της Σαρακοστής μας υπενθυμίζει το σκοπό της εκκλησιαστικής ζωής κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Μας δυναμώνει και μας καλεί να βλέπουμε προς την ανάσταση σηκώνοντας ο κάθε ένας από εμάς το δικό του σταυρό αγόγγυστα.
Καθώς μεταφέρουμε το σταυρό, καθώς τον προσκυνούμε, καθώς τον ασπαζόμαστε, σα σκεφτούμε τη σημασία του. Τι μας λέει και τι μας καλεί; Ας θυμηθούμε το σταυρό ως επιλογή από την οποία κρέμονται τα πάντα στον κόσμο, και που χωρίς αυτόν όλα στον κόσμο γίνονται θρίαμβος του κακού και του σκότους. Ο Χριστός είπε, "εισ κρίμα εγώ εις τον κόσμο τούτο ήλθον" (Ιωαν. 9, 39). Σ΄αυτή την κρίση, μπροστά στο δικαστήριο της σταυρωμένης αγάπης, της αλήθειας και της καλοσύνης, δικάζεται ο καθένας. (Από το βιβλίο Εορτολόγιο' Ετήσιος Εκκλησιαστικός Κύκλος")
Το σύμβολο του Τιμίου Σταυρού είναι φοβερή δύναμη κατά των αντίθεων δυνάμεων. Το σταυρό τον τρέμει ο διάβολος γι΄αυτό καλό θα ήταν κάθε μέρα να ξεκινάμε τη μέρα μας κάνοντας το σταυρό μας για να ξεκινάμε με δύναμη κάτα των πονηρών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: