Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Ιούνιο

1. Κατά το μήνα Ιούνιο ο Εσπερινός και το Μέγα Απόδειπνο αρχίζουν στις 7:00μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:00-9:30π.μ.και τις καθημερινές 6:30-8:30π.μ.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η έννοια της μίμησης των αγίων

Στη ζωή των Αγίων φανερώνονται τα γνωρίσματα του καινού εν Χριστώ ανθρώπου ως εμπειρία ζωής. Οι Άγιοι ως μέλη του Σώματος του Χριστού αποκαλύπτουν τον ίδιο τον Χριστό και κάνουν αισθητή την παρουσία Του μέσα στην ιστορία. Η αναφορά στην αρετή των Αγίων είναι αναφορά στην αρετή του Χριστού. Βρίσκοντας στον ένα Άγιο τη σοφία, στον άλλο την δικαιοσύνη, στον άλλο την οσιότητα, στον άλλο την πραότητα κ.ο.κ., βρίσκουμε τον ίδιο τον Χριστό με την ιδιαιτερότητα και την αρμονία των μελών του Σώματος Του μέσα στην ιστορία.

Η μίμηση των Αγίων δεν έχει την έννοια της αντιγραφής ατομικών προσώπων, αλλά της μετοχής στο αδιαίρετο Σώμα του Χριστού, όπου αποκτά και την οντολογική καταξίωση της.

Η ζωή τους υποδηλώνει τους απεριόριστους ορίζοντες του χριστιανικού ήθους, που δεν κωδικοποιείται σε σχήματα και κανόνες, αλλά φανερώνεται με την ελευθερία της ανεπανάληπτης προσωπικής δημιουργίας. Η αληθινή όμως δημιουργία θεμελιώνεται πάντοτε στην αντιγραφή. Αυτό διαπιστώνεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά με τη μελέτη δομικού στοιχείου της φύσεως.

Ολόκληρη η φύση εξελίσσεται με την αντιγραφή. Και ο άνθρωπος ανανεώνεται και δημιουργεί νέα πράγματα αντιγράφοντας τα προηγούμενα.

Οι ιδιαιτερότητες κάθε αντιγραφής, οι προσθαφαιρέσεις, τα λάθη δημιουργούν τη νέα πραγματικότητα. Γι’ αυτό η αντιγραφή ποτέ δεν είναι ακριβής επανάληψη παλαιού, αλλά η βάση κάποιας καινούργιας δημιουργίας.

Καθηγητή Γ. Μαντζαρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: